Din kurv er lige nu tom!
Vær forberedt på en krise
Danmark er generelt et sikkert og stabilt samfund, men vi kan blive ramt af større eller mindre kriser, der kan påvirke vores dagligdag. Det behøver ikke være krig eller voldsomme naturkatastrofer, men vores samfund er i dag så afhængigt af for eksempel elektricitet, at selv mindre afbrydelser kan lamme samfundet i dagevis og skabe problemer med forsyningssikkerheden. Beredskabsstyrelsen anbefaler, at alle husstande kan klare sig selv i tre døgn uden hjælp udefra, hvis en krisesituation skulle opstå.
Kriser opstår pludseligt
Og når man mindst venter det. Et eksempel, som vi alle kan relatere til, er onsdag den 11. marts 2020, da myndighederne, i forsøget på at bremse coronavirussmitten, lukkede landet ned og indførte omfattende restriktioner. Det var heldigvis en krise, vi kom igennem, men samfundet var den dag slet ikke forberedt på den slags situationer. Tænk bare på de tumultscener, der udspillede sig i supermarkeder landet over, da folk i panik var på jagt efter dåsemad og toiletpapir. Og det var vel at mærke i et samfund, hvor al infrastruktur stadig virkede. Man kunne køre på vejene, der var benzin i standerne på tankstationerne, lys i gadelygterne, og man kunne betale med kort i butikkerne.
Forestil dig den samme situation: En krise gør, at landet lukker ned, men denne gang er der ingen strøm, så det er svært at få informationer, mobilnettet er overbelastet, og du kan ikke betale i butikkerne eller fylde benzin på bilen. Det er derfor, det er vigtigt at være forberedt, så du kan forholde dig i ro, vel vidende at du og din familie kan klare jer i flere dage uden hjælp fra omverdenen. Det er samtidig et udtryk for det samfundssind, som vi lærte under coronapandemien. I nogle nødsituationer kan det tage flere dage for beredskabstjenesterne at nå frem til alle, der har brug for hjælp. Ved at kunne klare dig selv er du med til at sikre, at beredskabet kan hjælpe dem, der ikke kan, og du bidrager ikke til panikken i eller uden for supermarkedet.
Hvad skal jeg gøre?
Myndighederne har udgivet en checkliste, som alle bør følge for at være forberedt på eventuelle krisesituationer. Det behøver ikke at være kompliceret. De vigtigste punkter er:
1. Drikkevand
Sørg for at have drikkevand nok til alle husstandens medlemmer, inklusive eventuelle kæledyr. Det anbefales, at man har 3 liter vand pr. dag per person. En nem måde at sørge for dette er at købe 1,5-liters flasker med kildevand i dit lokale supermarked. Det er tappet sterilt og kan holde sig nærmest uendeligt. Alternativt kan du købe dunke og tappe vand fra hanen. Se evt. miljøstyrelsens guide til drikkevand
2. Mad til tre døgn.
Sørg for at have mad til tre døgn i husstanden. Det skal være mad, der kan holde sig i længere tid uden for køleskab og fryser. Vores to kasser “Blå” og “Orange” indeholder mad til tre dage, der er langtidsholdbar, let at tilberede og sikker at opbevare. Kasserne indeholder alt den mad, en person har brug for i tre døgn.
3. Medicin, førstehjælp og hygiejne
Hvis du tager medicin, skal du sørge for altid at have nok til mindst tre døgn. Det er også en god idé at have en førstehjælpskasse, der indeholder plastre, forbindinger (kompresser, elastikbind og gazebind m.v.) og produkter til sårrens og desinfektion. Sørg også for at have hygiejneartikler som f.eks. toiletpapir, hånddesinfektion, vådservietter, bind og tamponer. Det er også en god idé at have et par ruller store plastikposer til at sætte i toilettet, hvis man ikke kan skylle ud, fordi der ikke er vand i hanen.
4. Varme
Sørg for at have tæpper, dyner og varmt tøj, du kan bruge, hvis varmen pludselig forsvinder. Hvis der ikke er varme, er det en god idé, at alle opholder sig i ét rum, så man bedre kan holde på varmen. Det er også en god idé at have stearinlys eller andre varmekilder, f.eks. en gasovn. Husk altid, at gasovne skal være godkendt til indendørs brug.
5. Andre fornødenheder
I en krisesituation er det vigtigt at kunne få informationer om, hvad der foregår, og kunne komme i kontakt med andre. Det er ikke sikkert, at mobilnettet virker, men hvis det gør, er det vigtigt, at du kan oplade din telefon. Derfor er det en god idé altid at have en eller flere opladte powerbanks liggende. Det er også vigtigt at have en FM-radio, så du kan holde dig opdateret. Mange telefoner har en indbygget FM-radio, og har du bil, er der ofte også en radio indbygget. Endelig kan du købe små nødradioer, der kan oplades enten med solceller, håndsving eller fra din powerbank. Husk også lommelygte, tændstikker, batterier og et mindre beløb i kontanter, så du kan betale, selv hvis betalingskort ikke virker.
5. Særlige behov
Vi bor forskellige steder og lever under forskellige omstændigheder. Det er vigtigt, at du forbereder dig ud fra din egen situation og dine fysiske omgivelser. Måske har du småbørn, særlige husdyr, ældre eller syge i husstanden, eller andre særlige behov. Sørg for, at du har nok af eventuelle særlige produkter til tre dage, som du plejer at bruge for at opretholde en normal hverdag. Gør, hvad du kan, og hvad der giver mening for dig i din situation og i din husstand. Nogen forberedelse er bedre end ingen forberedelse.
Kilde: Beredskabsstyrelsen